Login || Izbor jezika: SRP | ENG
CarinaCarinska tarifaPojednostavljeni postupciCarinski prekršaji
Spoljna trgovinaDevizno poslovanjePDVAkcize
Bezbednost hraneVeterinarska kontrolaSanitarna kontrolaHemikalije&Ekologija

Vesti

12.
septembar
2023.
Akcize

Način razduženje kontrolnih akciznih markica


Na koji način se vrši razduženje kontrolnih akciznih markica koje su iskorišćene u proizvodnji cigareta koje se uništavaju pod carinskim nadzorom, a u cilju ostvarivanja oslobođenja od plaćanja akcize
(Mišljenje Ministarstva finansija, br. 011-00-00411/2023-04 od 20.6.2023. god.)

U slučaju kada se određena količina cigareta sa nalepljenim kontrolnim akciznim markicama uništava uz odobrenje i pod nadzorom carinskih organa, nije potrebno da se kontrolne akcizne markice kojima su obeležene cigarete koje se uništavaju, pre uništavanja cigareta odlepljuju i vrate Ministarstvu finansija zalepljene na jednom ili više posebnih tabaka papira, niti moraju imati vidljivu oznaku serije i serijski broj markice, kako bi se ostvarilo oslobođenje od plaćanja akcize, imajući u vidu odredbu člana 19. stav 1. tačka 6a Zakona, kojom je propisano da se akciza ne plaća na cigarete koje je proizvođač po odobrenju ili na osnovu naloga nadležnog organa uništio, a obeležene cu kontrolnim akciznim markicama.

U konkretnom slučaju, prema našem mišljenju, potrebno je da obveznik akcize uz Kvartalni izveštaj proizvođača, odnosno uvoznika cigareta o preuzetim, utrošenim i vraćenim kontrolnim akciznim markicama za cigarete za period od ____ do ___20__. godine, koji se vodi na Obrascu AM-C, radi razduženja utrošenih kontrolnih akciznih markica, dostavi Ministarstvu finansija dokumentaciju da je okončan postupak uništenja cigareta (npr. zapisnik o sprovedenom postuku uništavanja cigareta, dokumenta o kretanju otpada i drugu dokumentaciju), kojom se dokazuje da su cigarete koje su obeležene kontrolnom akciznom markicom uz odobrenje i pod nadzorom carinskog organa uništene, kojom se vrši razduženje akciznih markica koje su iskorišćene u proizvodnji cigareta, a koje se uništavaju pod carinskim nadzorom.

Pri tome, napominjemo da u ovom slučaju kada se uništavanje cigareta vrši pod carinskim nadzorom, nije od značaja da li je broj (količina) oštećenih markica kod kojih nije vidljiva oznaka serije i serijski broj markice i potpuno uništenih markica po jednom Obrascu ZAM/CA veći od 0,3% od izdatog broja markica za cigarete, radi ostvarivanja oslobođenja od plaćanja akcize.


Commercium.rsCopyright © 2023, Commercium
Designed by:  Built by: M.G.soft