Login || Izbor jezika: SRP | ENG
CarinaCarinska tarifaPojednostavljeni postupciCarinski prekršaji
Spoljna trgovinaDevizno poslovanjePDVAkcize
Bezbednost hraneVeterinarska kontrolaSanitarna kontrolaHemikalije&Ekologija

Vesti

16.
novembar
2023.
Carina

Zakonu o duvanu - uvoz srodnih proizvoda


Shodno članu 64z Zakona o duvanu, obavljanjem delatnosti uvoza srodnih proizvoda može da se bavi privredni subjekt koji je upisan u Registar uvoznika srodnih proizvoda kod Uprave za duvan. Upis u Registar vrši se na zahtev privrednog subjekta uz koji se prilažu dokazi propisani navedenim članom zakona. Po zahtevu za upis u Registar, Uprava za duvan donosi rešenje u roku od 15 dana od dana prijema zahteva. Rešenje o upisu u Registar izdaje se na period od pet godina.

U skladu sa prelaznim i završnim odredbama Zakona, privredni subjekti koji se bave delatnošću uvoza srodnih proizvoda, mogu da nastave da obavljaju navedenu delatnost pod uslovom da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona podnesu zahtev za upis Registar.

Dakle, privredni subjekti koji su do dana stupanja na snagu Zakona obavljali delatnost uvoza srodnih proizvoda mogu da nastave da obavljaju navedenu delatnost pod uslovom da najkasnije do 4.12.2023. godine, Upravi podnesu zahtev za upis u Registar, odnosno da su najkasnije do 19.12.2023. godine upisani u Registar.

Privredni subjekti koji do dana stupanja na snagu Zakona nisu obavljali delatnost uvoza srodnih proizvoda, a koji nameravaju da otpočnu obavljanje navedene delatnosti, moraju imati rešenje Uprave o upisu u Registar pre nego što otpočnu sa obavljanjem navedene delatnosti, bez obzira na gore navedene rokove'

Akt UC-a, br. 148-II-439-01-58/4/2022 od 10.11.2023. godine
Commercium.rsCopyright © 2023, Commercium
Designed by:  Built by: M.G.soft